Gruzija & Jermenija

TBILISI - GORI - JEREVAN - EČMIADZIN - JEZERO SEVAN
8 DANA AVIO / BUS

Polazak: 25.04.2017.
Povratak:02.05.2017.

1-2.DAN Beograd-Tbilisi
Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla 2 sata pre poletanja. Let za Tbilisi sa presedanjem. Dolazak u Tbilisi u jutarnjim časovima. Transfer i smeštaj u hotel. Kraći odmor. Odlazak na razgledanje glavnog grada Gruzije, poznatog po burnoj istoriji i izuzetnoj arhitekturi. Šetnja kroz stari grad, obilazk crkve Metehi iz 13.veka, nastavak šetnje do stare Sinagoge, Sioni Katedrala  iz 6.veka, Narikala tvrđava (4.vek)-jedno od najstarijih utvrđenja u gradu, odlazak do sumpornog kupatila... Poseta Nacionalnom istorijskom muzeju, zatim šetnja dugačkom Rustaveli avenijom. Ručak. Slobodno veče za individualne aktivnosti. Noćenje.
3.DAN Tbilisi-Gori-Tbilisi
Doručak. Vožnja do Mčete i obilazak istorijskih lokaliteta ove oblasti – Ivari manastira(6.vek) i Svetičkoveli katedrale (iz 11.veka), obe na listi UNESCO svetske kulturne baštine. Nastavak vožnje Velikim putem svile do grada Gori. U Goriju obilazak Uplistsikhe – grad tvrđava čiji ostaci datiraju iz 1000 p.n.e. Od 2007.godine nalazi se na listi UNESCO kulturne baštine. Grad predstavlja zanimljivu mešavinu arhitekture helenističkog perioda sa ranom hrišćanskog umetnošću.
U nastavku obilazak muzeja i kuće u kojoj je rođen Staljin. Povratak u Tbilisi. Ručak. Slobodno veče. Noćenje. 
4.DAN Tbilisi-Ahpat-Sanain-Jerevan 
Doručak. Polazak za Jermeniju. Promena vodiča i autobusa na granici. Vožnja pored grada Alaverdi i usputni obilazak manastira Aghpat građenog od 10-13.veka kao i manastira Sinain iz istog perioda. Oba manastira su uvrštena u svetsku kulturnu baštinu i pod zaštitom su UNESCO-a. Ovi jedinstveni primerci jermenske arhitekture, locirani u živopisnom kanjonu reke Debet,  predstavljaju  jedinstvenu mešavinu domaće kavkaske arhitekture i vizantijskog stila.Ručak. Dolazak u Jerevan. Smeštaj u hotel. Noćenje.
5.DAN Jerevan
Doručak. Odlazak na razgledanje grada. Iako ima istoriju dugu preko 2800 godina, Jerevan je izuzetno moderan grad sa mnoštvom visokih zgrada, kafića,  restorana... Predstavlja kombinaciju duge i bogate istorije i modernog načina života. Obilazak Matendarana, instituta starih rukopisa najvećeg te vrste na svetu. Razgledanje grada: Opera, Trg republike, most Kievian, Predsednička palata, Akademija nauka, Parlament, obilazak muzeja Paradžanov... Obilazak Muzeja genocida  - posvećen jermenskim žrtvama iz 1915.godine stradalim od strane Otomanskog carstva. U nastavku razgledanja obilazak fabrike čuvenog jermenskog brendija – Ararat i degustacija brendija. Ručak. Povratak u hotel. Noćenje. 
6.DAN Jerevan-Garni-Gegard-Jezero Sevan-Jerevan  
Doručak. Odlazak do paganskog hrama Garni, koji je očigledan primer helenističke kulture na teritoriji Jermenije, lociran u dubokom kanjonu reke Azat. Na podu su sačuvani mozaici iz tog vremena, kao i ostaci palate (2.vek p.n.e.). Na izlasku iz kanjona, u prostranoj kotlini, nalazi se manastirski kompleks Gegard, koji se sastoji od niza objekata, crkava i pećinskih hramova i nalazi se na UNESCO listi kulturne baštine. Naziv manastira u prevodu znači koplje, potiče iz 13.veka kada je tu preneto koplje za koje se verovalo da je njime proboden Hrist. Ručak. Polazak za Jerevan sa usputnim autobusom jezera Sevan u koje se uliva 28 reka, a samo jedna ističe iz njega. Dolazak u Jerevan u večernjim satima.
7.DAN Jerevan-Ečmiadzin-Zvartnoc-Jerevan
Doručak. Polazak za Ečmiadzin – jedna od drevnih prestonica Jermenije, sada sedište jermenske Apostolske crkve i njenog poglavara-katolikosa. Naziv grada u prevodu znači “Spušanje jedinog rođenog sina”. Obilazak crkve Sv.Ripsime, jedne od najstarijih opstalih crkava u Jermeniji (6.vek) i obilazak Ečmijadzinske katedrale – jedna od najstarijih crkava na svetu. Po legendi, Isus se na ovom mestu spustio sa nebesa i ukazao na mesto gde treba da bude izgrađena crkva. Crkve i manastirski kompleks Ečmiadzina su pod zaštitom UNESCO-a od 2000.godine, kao i lokalitet Zvartnoc. U nastavku obilazak Zvartnoca, arheološkog lokaliteta - ostaci hrama građenog u 7.veku, koji je oštećen u zemljotresu u 10.veku. Ručak. Obilazaj spomenika Jugoslovenskih pilota. Povratak u Jerevan. Obilazak istorijskog muzeja. Večera u nacionalnom jermenskom restoranu uz živu muziku. Noćenje. 
8.DAN Jerevan-Beograd 
Noćni transfer do aerodroma 2 sata pre poletanja. Let za Beograd sa presedanjem. Dolazak u Beograd u toku dana.
 
CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 1175€
u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu AIk banke
Plativo u 8 rata /oktobar-maj/ čekovima građana 
RANI BUKING POPUST -50€ za uplatu rezervacije do 25.10.2016.
 
 

Aranžman obuhvata:
- avionski prevoz Beograd – Tbilisi / Jerevan-Beograd
- prevoz autobusom turističke klase prema programu
- 2 noćenja sa doručkom (švedski sto) u Tbilisiju u hotelu 4*
- 4 noćenja sa doručkom (švedski sto)u Jerevanu u hotelu 4*
- razgledanje gradova prema programu sa lokalnim vodičem
- 3 ručka u Jermeniji prema programu
- večera u Jerevanu u nacionalnom restoranu
- ulaznice za :
* Matenadaran institut, Paražanov Muzej, Istorijski muzej, Zvartnoc i Garni hram
- Brendy tura i degustacija u fabrici Ararat u Jerevanu
- troškove organizacije I vođstvo puta

Aranžman ne obuhvata:
- aerodromske takse cca 195€ (podložne promeni)
- doplata za 1/1 sobu 250€ (na upit)
- međunarodno putno osiguranje
- Jermenska viza - dobija se na graničnom prelazu i iznosi cca 6€ (boravak do 21 dan)
- ulaznice koje nisu predviđene programom
- individualne troškove

 
 
PRILIKOM UPLATE REZERVACIJE PUTNICI SU U OBAVEZI DA DOSTAVE KOPIJU PRVE STRANE VAŽEĆEG PASOŠA. U SUPROTNOM, AGENCIJA NE SNOSI ODGOVORNOST AKO SE AVIO-KARTE ODŠTAMPAJU SA POGREŠNIM IMENIMA, DOK PUTNICI SNOSE TROŠKOVE ŠTAMPANJA NOVIH KARATA.
Rok za prijavu: 15.02.2017. ili do popune mesta. 
 
Program je rađen na bazi od minimum 15 putnika
Raspored razgledanja se može menjati u zavisnosti od rasporeda rada muzeja, slobodnih termina po lokalitetima i vremenskih uslova. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (gužva na granici, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog lokaliteta predviđenog za obilazak, promene u viznom režimu). Organizator putovanja može povećati ugovorenu cenu ako je posle zaključenja ugovora došlo do promena u cenama hotela, tarifama prevoznika, poremećaja i promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga. Agencija zadržava pravo otkaza aranžmana u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika najkasnije do 5 dana pred polazak na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su  u Opštim uslovima putovanja agencije Falcon tours, koji su u skladu sa Zakonom o turizmu. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencijeFalcon Art Tours