RUSIJA I BALTIK

RUSIJA-ESTONIJA-LETONIJA-LITVANIJA-POLJSKA

MOSKVA-ST.PETERBURG-TALIN-RIGA-VILJNUS-VARŠAVA-ČESTOHOVA-KRAKOV
10 DANA AVION/AUTOBUS

Polazak: 23.04.2018. 
Povratak: 02.05.2018.

1.DAN     Beograd – Moskva
Sastanak na aerodromu Nikola Tesla, 2 sata pre leta. Let za Moskvu u 13:20. Sletanje u Moskvu u 17:15. Transfer i smeštaj u hotel. Fakultativno: Obilazak Moskovskog metroa u pratnji vodiča, posebno nekih od najlepših metro stanica, nalik na muzeje, bogato dekorisane skulpturama, mozaicima, pozlaćenim floralnim ornamentima, mermernim stubovima, portretima nacionalnih heroja. Noćenje.
2.DAN      Moskva
Doručak. Panoramsko razgledanje grada autobusom: centar grada, Crveni trg, Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda i Univerzitet "Lomonosov", Poklonaja gora (Park Pobede) i dr. (bez ulaska u objekte). U  popodnevnim časovima fakultativni program: Kremlj, najstariji deo i istorijski centar Moskve, neponovljiv po lepoti arhitekturno-umetnički kompleks. Obilazak teritorije, Uspenske i Arhangelske crkve, Car zvono, Car top i Oružana palata, riznica carske Rusije. Ogromne istorijske i umetničke dragocenosti moskovskog Kremlja sakupljene su u jednu zbirku iz koje je nastao Muzej Oružana palata, koji se nalazi pod zaštitom Unesko-a. Povratak u hotel. Noćenje.
3.DAN     Moskva-St Peterbug
Rani doručak. Vožnja ka St Peterburgu sa pauzama prema potrebi. Po dolasku, smeštaj u hotel. Noćenje.
4.DAN     St.Peterburg
Doručak. Panoramsko razgledanje grada autobusom: Nevski prospekt, Kazanjski sabor, Dvorski trg, Admiralitet, Vasiljevsko ostrvo, Ermitaž, Isakijevska saborna crkva, Bronzani konjanik ... (bez ulaska u objekte). U produžetku razgledanja, fakultativni obilazak: Petropavlovska tvrđava, istorijsko jezgro  grada, Petropavlovska saborna crkva u kojoj su sahranjeni svi ruski imperatori, počev od Petra I, Istorijski muzej Sankt Peterburga, čuvene tamnice. Vožnja kanalima i Nevom (u slučaju povoljnih vremenskih uslova), specifican pogled i upoznavanje sa arhitekturom grada, sa reke. Slobodno vreme. Noćenje.
5.DAN     St.Peterburg
Doručak. Dan predviđen za fakultativni program:
Ermitaž, obilazak jednog od najvećih muzeja na svetu, sa preko 3 miliona eksponata , sa remek delima Leonarda Da Vinčija, Ticijana, Van Goga, Sezana, Pikasa... Njegova ogromna zbirka izložena je u 6 zgrada, a glavna je zgrada zapravo Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva a projektovao ga je italijanski arhitekta Bartolomeo Rastreli, smestivši ga na obalu reke Neve koja protiče kroz Sankt Peterburg, tačno preko puta zlatnih tornjeva crkve Svetih Petra i Pavla.
Izlet u Puškin-Carsko Selo - letnja rezidencija Ekaterine Velike, dvorac i prekrasni park površine 34 km2. Enterijer dvorca fascinira sjajem umetničkih predmeta od poludragog kamena, zlata, portretima dinastije Romanovih. Carsko selo je poklon cara Petra Prvog svojoj supruzi u čast rođenja ćerke, buduće carice Jelizavete Petrovne. Kasnije je još jedna carica, Jekaterina Druga, napravila u Carskom selu čuveni engleski park, podigla na njegovoj teritoriji mnogo spomenika, a za svog unuka Aleksandra Prvog je naredila da se izgradi Aleksandrovski dvorac. Tako je postepeno Carsko selo postalo carska rezidencija, u suštini letnja prestonica Rusije. Povodom 300 - godišnjice osnivanja Sankt Peterburga završena je obnova čuvene Ćilibarske dvorane, koja je Katarininom dvorcu vratila stari sjaj.
6.DAN     St.Peterburg-Talin-Riga
Rani doručak. Polazak za Talin. Po dolasku, kraće razgledanje grada: gradske zidine, tvrđava Toompea, Katedrala iz 13.veka, Gradska većnica najstarija u Evropi… Najveći broj znamenitosti je u centru grada i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.
7.DAN     Riga-Vilnius-Varšava
Rani doručak. Razgledanje grada: Riški zamak, Crkva Sv.Petra, Katedrala Svete Marije, Akademija nauka... Riga je glavni grad Letonije i jedan od najlepših baltičkih gradova. Kuće u centru grada, stare više od osam vekova daju Rigi šarmantan izgled. Naročito su zanimljive zgrade izgrađene u „art nuvo“ stilu , koji je bio popularan u 19.veku. To su Albertijela, Vilandijela i Elizabetijela, koje izgledaju baš kao zgrade u Beču ili Sankt Peterburgu. Sa vrha zvonika crkve Svetog Petra pruža se najlepši pogled na ceo grad. Polazak za Vilnius. Vilnius je prestonica i najveći grad Litvanije. Stari deo Vilniusa, jedno od najvećih očuvanih  gradskih jezgara u istočnoj Evropi, je danas na spisku svetske baštine UNESCO. Obilazak: Spomenik tri krsta, Crkva Svete Ane, Katedrala, Stari grad, Predsednička palata... Nastavak putovanja za Varšavu. Dolazak u večernjim časovima. Smeštaj u hotel. Noćenje.
8.DAN     Varšava-Čestohova-Krakov
Rani doručak. Razgledanje grada: Kazimježovska palata u kojoj je smešten Rektorat Varšavskog Univerziteta, Predsednička palata, spomenik Adamu Mickijeviču, Crkva Sv.Ane, jedna od najstarijih građevina Varšave. Obilazak starog jezgra grada, koji se nalazi na listi UNESCO svetske baštine: dvorski Trg sa Kraljevskom palatom I Stub kralja Sigismunda III Vase, Rinek-neobično slikovit trg sa spomenikom sireni koji je simbol  Varšave… Na trgu se nalazi niz  tradicionalnih poljskih restorana, kafića i prodavnica. Polazak za Čestohovu, koja se nalazi među živopisnim jurskim stenama. Najpoznatija građevina je Manastir Sv.Pavla- Jasna Gora u kome se čuva “Crna Madona“, čudesna ikona na kojoj je predstavljena crna Bogorodica sa malim Hristom. Manastir predstavlja najznačajnije mesto hodočašća poljskih vernika, kao I stotine hiljada drugih iz katoličkog sveta. Nastavak vožnje prema Krakovu uz obilazak Aušvica (www.auschwitz.org), koncetracionog logora iz Drugog svetskog rata koji se od 1979. nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Smeštaj u hotel. Noćenje.
9.DAN    Krakov
Doručak. Odlazak u razgledanje grada. Krakov je nekadašnja prestonica Poljske, grad spomenika i umetničkih zbirki neprocenjive vrednosti. Svake godine ovaj grad poseti preko dva miliona turista. Zamak poljskih kraljeva na Vavelskom brežuljku danas spada u najveličanstvenije i najbogatije muzeje u Evropi. U zamku se mogu razgledati mnoge kraljevske dvorane i odaje, gde se, između ostalog, nalaze gobleni „arasi“, najdragoceniji eksponati u vavelskim zbirkama, zatim kraljevska riznica, dvorski arsenal i izložba orijentalnih predmeta. Znamenitost svetskog ranga je i gotska katedrala na vavelu okružena vencem od osamnaest kapela, u kojoj počivaju poljski vladari. Krakovski stari grad je jedan veliki muzej pun dragocenosti davne arhitekture. Specijalnu pažnju zaslužuju gotska zgrada Coltegium Maius, sada muzej Jagjelonskog univerziteta, glavni trg sa drevnom tržnicom  Sukjence (XIV vek) i Bogorodična crkva, koju krasi drevni oltar Vitastvoža, koji spada u najdragocenija dela evropske gotike. Krakovske građevine i umetničke zbirke pružaju jedinstven pogled kulturnih tekovina od ranog srednjeg veka do današnjih dana.  U popodnevnim časovima fakultativni odlazak u čuveni rudnik – muzej soli Vjelička (www.wieliczka-saltmine.com). Rudnik je u pogonu već više od 900 godina i pod zaštitom je UNESCO-a.  Nalazi se na dubini od 327m i prepun je podzemnih lavirinata i prolaza, divovskih pećina i podzemnih jezera. Tu se nalazi i predivna, bogato ukrašena kapela čija je izgradnja trajala 32 godine i u kojoj su svi predmeti izrađeni od soli. Zahvaljujući jedinstvenoj akustici slušanje muzike je ovde nezaboravno iskustvo. Na dubini od 125m nalaze se restoran i pošta, koji izgledaju i rade kao i svaka druga pošta ili restoran na površini zemlje. Povratak u hotel. Noćenje.
10.DAN     Krakov-Beograd
Doručak i napuštanje hotela. Dnevna vožnja preko Slovačke i Mađarske sa usputnim pauzama prema potrebi i radi graničnih formalnosti. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 575€

PROMO CENA 525€ DO 10.12.2017

u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Societe banke

Plativo u do 8 rata /oktobar-maj/ čekovima građana 

 

Aranžman obuhvata:
- prevoz autobusom turističke klase (klima,TV)
- avio karta na relaciji Beograd - Moskva
- 9 noćenja sa doručkom (kontinentalni) u hotelima sa 3* prema programu u 1/2 i 1/3 sobama
- razgledanje gradova prema programu sa vodičem
- troškove organizacije puta

Aranžman ne obuhvata:
- aerodromske i dr takse cca 60€ (podložne promeni)
- doplata za 1/1 sobu 180€ (na upit)
- međunarodno putno zdravstveno osiguranje
- ulaznice za kulturno istorijske spomenike
- fakultativni program (minimum 20 putnika)
Rudnik Vjelička – 25€
Petropavlska tvrđava – 25€
Puškin Carsko selo – 55€*
Ermitaž – 35€
Obilazak Moskovskog metroa – 10€
Kremlj – 55€*
Panorama Borodinske bitke – 25€
U cene fakultative je uračunato: vodič, autobus, ulaznice
*) Prijavljivanje i plaćanje izleta u Puškin (Carsko selo) i Kremlj i Oružanu palatu obavezno je prilikom uplate aranžmana, na licu mesta nije moguće! Za broj prijavljenih putnika ispod 15, program može da se realizuje javnim prevozom, metroom uz korekciju cene
- individualne troškove

Program je rađen na bazi od minimum 35 putnika 

Organizator zadržava pravo da u slučaju izmene cene prevoza, deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenjih putnika i slično izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije 5 dana pre polaska na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su u Opštim uslovima putovanja agencije organizatora, koji su u skladu sa Zakonom o turizmu. Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja agencije Travel to Balkan, licenca OTP 100/2016.