SICILIJA

& ALBANIJA

DRAČ-ARDENICA-BERAT-TIRANA-KRUJA-SKADAR-BARI-METAPONTO-ĆEFALU-PALERMO
MONREALE-SEGESTA-AGRIĐENTO-PIAZZA ARMERINA-SIRAKUZA-KATANIJA-ETNA-SAVOCA
TAORMINA-ALBEROBELLO
12 DANA – BUS / BROD

Polazak: 01.11.2017.

Novi Sad 18:00h kod Lokomotive (ukoliko ima 10 putnika)
Beograd 20:00h Ul. Admirala Geprata (preko puta Vaznesenjske crkve)   
Niš 23:00h  Naplatna rampa na autoputu

Povratak: 12.11.2017.

1-2. dan/01-02.11.   Beograd - Drač (618km)
Noćna vožnja sa usputnim pauzama prema potrebi. Dolazak u Drač u jutarnjim časovima. Smeštaj u hotel (ukoliko su slobodne sobe). Kraći odmor. Popodne razgledanje Drača, grada osnovanog 627. godine p.n.e. Sa svojim kilometarski dugim plažama najatraktivnije je letovalište u Albaniji. Poseta antičkom amfiteatru iz 2.veka nove ere, obilazak starog dela grada... Slobodno vreme za šetnju i individualnu večeru u nekom od restorana u starom gradu. Noćenje.
3. dan/03.11.       Drač - Ardenica - Berat - Drač (220km)
Doručak. Polazak za Ardenicu. Obilazak pravoslavnog manastira Ardenica iz 10.veka. Nastavak putovanja za Berat (pod zaštitom UNESCO-a). Grad je osnovan u 4.veku p.n.e. i poznat je kao “grad sa 1000 prozora”. Obilazak crkve Svete Trojice, crkve Svetog Arhanđela Mihaila, Nacionalnog muzeja Onufri - posvećen jednom od najčuvenijih fresko i ikonopisaca 16. veka, srednjovekovne tvrđave iz 13.veka koja je i danas naseljena pretežno pravoslavnim stanovništvom, kraljevske džamije. Povratak za Drač. Noćenje.
4. dan/04.11.       Drač - Tirana - Drač (72km)
Doručak. Polazak za Tiranu. Obilazak grada: Saborna crkva, Katolička katedrala, Etem begova džamija, Nacionalno-istorijski muzej, Skenderbegov trg. Povratak za Drač u večernjim časovima i ukrcavanje na trajekt za Bari u 21:00h. Isplovljavanje u 23:00h. Noćna plovidba trajektom.
5. dan/05.11.      Bari - Metaponto - Ćefalu (615km)
U 08:00h uplovljavanje u luku Bari. Iskrcavanje i nastavak putovanja autobusom za Ćefalu. Usputno kratko zadržavanje u Metapontu, malom gradiću osnovanom u 7 v. p.n.e. kao Grčka vojna ispostava. Pored bogatih arheoloških iskopina kojima je ovaj kraj veoma bogat, tu se nalazi i “Pitagorina škola”- ostaci jonskog hrama, osnovana u znak sećanja na čuvenog matematičara Pitagoru. Prelazak trajektom Mesinski moreuz. Nastavak putovanja za Ćefalu. Smeštaj u hotel. Noćenje.
6. dan/06.11.     Ćefalu - Palermo (76km)
Doručak. Napuštanje hotela. Šetnja gradom: trg Piazza Garibaldi, ulica Corso Ruggero, normanska katedrala iz 12. veka, srednjovekovna praonica. Posle kraće pauze za ručak, odlazak za Palermo i smeštaj u hotel. U popodnevnim satima obilazak ovog živopisnog grada: Porto Cala, Quattro Canti, San Giuseppe del Teatini, fontana Pretoria, katedrala, normanska palata... U večernjim časovima šetnja i slobodno vreme. Fakultativno: večera u nacionalnom restoranu sa sicilijanskim specijalitetima. Noćenje.
7. dan/07.11.    Palermo - Monreale - Segesta - Agriđento (212km)
Rani doručak. Poseta Monrealu. Razgledanje mesta i čuvene Katedrale (čija je izgradnja počela krajem 12. veka) sa mozaicima izuzetne lepote. Nastavak putovanja do Segeste, gde se nalazi čuveni Dorski hram, remek delo grčke arhitekture. Nastavak putovanja za Agriđento i smeštaj u hotel u gradu ili bližoj okolini. Obilazak doline hramova izgrađene u V veku pre Hrista: hram Junona, hram Konkordia, Herkulov hram, hram Kastora i Poluksa, Jupiterov hram... Povratak u hotel. Noćenje.
8. dan/08.11.    Agriđento - Piazza Armerina - Sirakuza - Katanija (312km)
Doručak. Napuštanje hotela. Odlazak za Piazza Armerina i obilazak rimske Kasale, čuvene po 3.500 podnog mozaika na kojima su oslikane scene iz svakodnevnog i mitološkog života. Nastavak putovanja za Sirakuzu - Arhimedov grad - najveće i najbolje očuvane grčke kolonije na Siciliji. Razgledanje grada: fontana Aretuza, katedrala i skupština, Apolonov hram. Poseta arheološkom parku: grčko pozorište, rimski amfiteatar, Latonija i legendarna pećina Dionizijevo uvo. Polazak za Kataniju. Po dolasku smeštaj u hotel. Noćenje.
9. dan/09.11.     Katanija - Etna - Savoca - Taormina - Katanija (190km)
Rani doručak. Polazak za najaktivniji vulkan Evrope – Etna, koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije, blizu Mesine i Katanije, uzdiže se na 3.320m nadmorske visine. Povratak u hotel. Kraći odmor. Odlazak u obilazak tipičnog sicilijanskog sela Savoca gde je sniman legendarni film „Kum“, šetnja do bara „Vitelli“ i crkve Santa Lucia gde su snimane poznate scene iz filma (www.thegodfathertrilogy.com/gf1/gf1scene_sicily.html). Polazak za Taorminu, obilazak grada i grčkog pozorišta sagrađenog na steni iznad mora. Šetnja uskim ulicama starog dela grada. Pauza za ručak. Povratak u Kataniju, po dolasku kraće panoramsko razgledanje grada: barokni trg Duomo sa katedralom posvećenoj Sv.Agati - zaštitnici grada; zgrada opštine, fontana slona, rimski amfiteatar... Noćenje.
10. dan/10.11.     Katanija - Alberobello - Bari (561km)
Rani doručak. Oko 07:00h napuštanje hotela i nastavak putovanja za Alberobello, fantastično bajkovito mesto belih kućica sa kupastim krovovima - trulli, koje podsećaju na kućice patuljaka iz bajki. Neke kuće su i sada naseljene, a mnoge su pretvorene u prodavnice sa suvenirima. Nastavak putovanja za Bari. Po dolasku u Bari obilazak crkve Svetog Nikole u kojoj se nalaze mošti ovog sveca. U 21:00h ukrcavanje na trajekt. Isplovljavanje u 23:00h. Noćna plovidba do Drača.
11. dan/11.11.     Drač - Kruja - Skadar (108km)
U 08:00h uplovljavanje u luku Drač. Polazak za Kruju, jedan od najlepših gradova Albanije i rodno mesto jednog od najčuvenijih albanskih junaka Skender bega. Poseta Skenderbegovoj tvrđavi iz 6. veka u okviru koje se nalaze istorijski i etnografski muzeji. Odlazak do karakterističnog starog bazara gde se mogu naći ručno rađeni ćilimi, proizvodi od alabastera i mnoge druge rukotvorine. Nastavak putovanja za Skadar. Po dolasku panoramski obilazak grada, Tvrđave Rozafe (Skadra na Bojani) u okviru koje se nalazi i mali muzej. Sa ogromne i dobro očuvane tvrđave pruža se predivan pogled na grad i na jezero. U kasnim popodnevnim satima polazak za Srbiju. Noćna vožnja sa usputnim pauzama prema potrebi.
12. dan/12.11.    Skadar – Beograd (512km)
Dolazak u Beograd u jutarnjim časovima.


CENA ARANŽMANA: 395 €

Plativo u do 6 mesečnih rata (jul-decembar) čekovima građana u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu poslovne banke

RANI BUKING POPUST - 40€ Za prijave i uplate rezervacije 30% do 30.06.2017

 

 

Aranžman obuhvata:
- prevoz autobusom na navedenim relacijama
- prevoz trajektom Drač - Bari - Drač (palubna karta + lučka taksa)
- 2 noćenja sa doručkom u Draču
- 1 noćenje sa doručkom u Ćefaluu
- 1 noćenje sa doručkom u Palermu
- 1 noćenje sa doručkom u Agriđentu ili okolini
- 2 noćenja sa doručkom u Kataniji
- razgledanja prema programu sa vodičem
- troškove organizacije i vođstva puta

Aranžman ne obuhvata:
- doplata za 1/1 sobu - 105€ (na upit)
- doplata za kabinu za spavanje na trajektu po osobi u oba pravca:
2/3/4 spoljašnja kabina sa kupatilom 35€
2/3/4 unutrašnja kabina sa kupatilom: 25€
avio sedište: 14€
- boravišne takse: (u Palermu 2€ po osobi dnevno, u Kataniji 2€ po osobi dnevno, Ćefalu 1,5€ po osobi dnevno; plaća se na recepciji hotela)
- međunarodno zdravstveno osiguranje
- ulaznice za kulturno-istorisjke spomenike
- fakultativni program: večera u Palermu: 20€ (min.30 osoba)
- ostale invdividualne troškove

PRILIKOM UPLATE REZERVACIJE PUTNICI SU U OBAVEZI DA DOSTAVE KOPIJU PRVE STRANE VAŽEĆEG PASOŠA. U SUPROTNOM, AGENCIJA NE SNOSI ODGOVORNOST AKO SE AVIO/BRODSKE KARTE  ODŠTAMPAJU SA POGREŠNIM IMENIMA, DOK PUTNICI SNOSE TROŠKOVE ŠTAMPANJA NOVIH KARATA.
Rok za prijavu 01.10.2017. Program je rađen na bazi 40 putnika. U slučaju manjeg broja putnika, ne manjeg od 35, cena aranžmana se uvećava za 35 €
Organizator zadržava pravo da u slučaju izmene cene prevoza, deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenjih putnika i slično izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije 5 dana pre polaska na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su u Opštim uslovima putovanja agencije organizatora, koji su u skladu sa Zakonom o turizmu. Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja agencije Travel to Balkan OTP 100/2016

 


Segesta
Na ovom prekrasnom mirnom mestu nalaze se ruševine najvećeg grada Elimljana, helenziranih Sikanaca, te ostaci jednog od najsavršenijih dorskih hramova ikada izgrađenih. Tačna svrha hrama i dalje ostaje nepoznata, što dodatno povećava tajnovitost ovog mesta. Istoričari se dvoume da li je hram izgrađen isključivo kao dekoracija svetilišta, ili je trebalo zadiviti Grke radi dobijanja njihove vojne pomoći.
Ćefalu
Normanski kralj Roger II srećno se iskrcao u antičkom seocetu Cefalu 1131.godine, nakon nekoliko dana teške plovidbe olujnim morem. U znak zahvalnosti Bogu, Roger II ovde je osnovao biskupiju i naredio izgradnju katedrale koja je danas jedna od najvećih sicilijanskih atrakcija, zahvaljujući svojoj arhitekturi i mozaicima. Crkva, sa dva karakteristična kvadratna normanska tornja, smeštena je na trgu okruženom palmama, a iza nje se nazire stenovita okolina Cefalua. I pored velike posete turista, selo je uspelo da zadrži deo svog srednjovekovnog karaktera.
Monreale
Katedrala u Monrealeu smeštena je visoko iznad Palerma, na rubu plodne Zlatne doline. Kralj Vilim II utemeljio je ovu veličanstvenu ketedralu i benediktanski samostan 1174.godine, a ubrzo se oko njih razvilo srednjovekovno seoce. Ne dajte se zbuniti pomalo jednostavnom spoljašnošću – unutrašnjost katedrale otkriva jedno od čuda srednjovekovnog sveta.
Selinunte
Ruševine antičkog grada Selinuntea, nekada najvišeg naselja na zapadnom delu „Velike Grčke", ocrtavaju se na brežuljku iznad blistavog Mediterana. Jedno od najvećih arheoloških nalazišta u Evropi ponosi se najvećim grčkim hramom na svetu. Selinunte je osnovan 628.godine p.n.e. i uživao je vekovima blagostanje, sve dok ga Kartaginjani nisu sravnili sa zemljom. Veličanstveni dorski hramovi i danas su podsetnik na njegovu nekadašnju slavu. Arheološka istraživanja su i danas veoma aktuelna.
Agrigento
Na tlu poznate Valle dei Templi leže ostaci prekrasnih grčkih hramova uključujući i svetilište boginja Demete i Perzefone, takozvano kameno svetilište. Srednjovekovna gradska jezgra, u koja su uklopljene brojne zadivljujuće grčke kraljevine, danas je gotovo zatrpana neukusnim modernim zdanjima.
Piazza Armerina
Vilu na Piazza Armenia visoki rimski državnici (verovatno i car Maksimilijan) koristili su kao lovačku kuću. Najvrednije u njoj svakako su dekoracije, a posebno opsežan skup rimskih mozaika, koji spadaju među najveće i najočuvanije mozaike ove vrste u svetu. Izgradnja je trajala više od 50 godina. Njene sobe, luksuzne termalne kupke, te vrtovi sa bazenima i fontanama, podignuti su na četiri prirodne terase. Ulaz u vilu je imitacija trijumfalnog luka.
Siracusa
Grci su ovde utemeljili koloniju 733.godine p.n.e. i započeli program razvoja, koji je ubrzo pretvorio Sirakuzu u najmoćniji grad na Sredozemlju. Ostaci odbrambenih zidina, svetilište, te javnih i stambenih građevina mogu se razgledati u samom gradu i njegovoj okolini. U Arheološkom muzeju pronaći ćete detaljne opise i objašnjenje ruševina.
Raguza
Barokni grad na severoistoku Italije, svrstan u UNESCO-vu svetsku baštinu. Neobičan grad podeljen je u dva dela: Gornji grad (Ragusa Superiore) i Ragusa Ibla, posle katastrofalnog zemljotresa 1693. godine.
Taormina
Smešten na planini Monte Tauro, sa koje se pruža spektakularan pogled na stenovitu obalu, modrozeleno more i veličanstveni vulkan Etna, Tauromenium je osnovan kao kolonija moćne Siracuse, 304.godine p.n.e. Grad je proživeo tipičnu sicilijansku istoriju – najpre je pao pod vlast Rimljana, zatim Arapa, Normana i na kraju Španaca. Tokom XVIII veka Taormina je postala obavezna stanica „velikog obilaska". Danas je Taormina postigla status najpoželjnijeg turističkog središta na Siciliji.
Alberobello
Grad južno od Barija, u brdskom području, poznat po jedinstvenim građevinama nastalim gradnjom bez veziva od nepravilnog vapnenačkog kamenja. Bajkovite bele kućice sa kupastim krovovima nazivaju se trulli. Oko 1.500 kućica, gde u nekima i danas žive ljudi, čini jedinstvenu urbanu celinu i uvrštena je u UNESCO-vu svetsku baštinu.
Vulkan Etna
Istočnom stranom ostrva dominira najveći evropski vulkan, Etna, visok 3330m. Etna i dalje pripada skupu najaktivnijih vulkana. Lava je 1928. Godine potpuno uništila obalni gradić Mascali. U vreme erupcije 2002.godine potoci lave približili su se Linguaglossi i uništili turističko središte i hotele u Piano Provenzanu.