BASKIJA

BASKIJA
(šp.Pais Vasco, bask.Euskal Herria, fr.Pays Basque)
Bilbao – Vitoria – Guernica – San Sebastian – Hondarribia - Biarritz
5 dana - AVIONOM


Polazak: 10.04.2018.
Povratak: 15.04.2018.

Ravničarsku melanholiju Francuske i ravničarsku toplinu Španije razdvajaju Pirineji. Na vrhu, gde počinje ovaj planinski lanac, na teritoriji ovih dveju država smeštena je pokrajina Baskija. Bilo da se prema Baskiji krene sa francuske ili sa španske strane, ravnicu odjednom zamene planine i more.
Baski se smatraju najstarijim narodom Evrope, znatno drugačijim od svojih komšija. Poput ugrofinskih naroda, ne pripadaju velikoj indoevropskoj jezičkoj grupi.
Najveći grad i luka Baskije je Bilbao, dok je glavni grad Vitoria Gasteiz.
Zajedničko za sve baskijske gradove je kitnjasta arhitektura, predivne barokne i gotičke katedrale i osećanje bogatstva.

1. DAN     BEOGRAD – BILBAO
Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla”dva sata pre poletanja. Let za Bilbao sa presedanjem. Transfer do hotela. Noćenje.
2. DAN     BILBAO
Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje najvećeg grada Baskije sa vodičem: vožnja kroz novu urbanu zonu Abandoibarra – Palacio Euskalduna de Congresos y de la Musica, pored stadiona San Mames na kojem igra Athletic Bilbao do spektakularnog zdanja muzeja „Guggenheim“ koje predstavlja vrhunac inovativne arhitekture 20.veka, koje sa Venecijom i Njujorkom deli impresivnu svetsku kolekciju moderne umetnosti. Odlazak do starog dela grada i nastavak razgledanja pešice po starom jezgru Casco Viejo. Slobodno vreme za šetnju gradom i večeru u odličnim baskijskim tavernama gde možete probati plodove mora, crveni pasulj i kobasice i razne vrste „pinchosa“. Noćenje.
3.DAN    BILBAO – VITORIA – GUERNICA – BILBAO
Doručak. Vožnja do glavnog grada Baskije,  Vitoria – Gasteiz, dobitnika nagrade „Zelena prestonica Evrope 2012.godine“. Po dolasku, razgledanje starog dela grada čiji počeci datiraju iz vizigotskih vremena: gotička katedrala sv.Marije iz 14.veka koja čuva vredna dela Rubensa i Van Dycka, srednjovekovne zidine, Plaza de la Virgen Blanca, Arquillos, Plaza Espana, Ajuria Enea – sedište baskijske autonomne vlade. Slobodno vreme. Nastavak putovanja do gradića Guernica, baskijskog simbola slobode. Tu se nalazi nekadašnji parlament Baskije i drvo hrasta gde su u prošlosti baskijske vođe donosile najvažnije odluke. Za svet je Guernica poznata po nacističkom bombardovanju 1937.godine kada je ubijeno 1.600 civila. Picasso je u znak sećanja na ovu tragediju naslikao poznato delo Guernica koje je izloženo u Madridu. Povratak u Bilbao, slobodno veče, noćenje.
4.DAN    BILBAO – SAN SEBASTIAN – HONDARRIBIA – BIARRITZ - BILBAO
Doručak. Vožnja kantabrijskom obalom do elegantnog Sen Sebastiana, mondenskog letovališta i sedišta filmskog festivala „Zlatna školjka“. Panoramska vožnja gradom s pogledom na Monte Igeldo i šetnja starim delom grada. Nastavak putovanja do francuske Baskije, kratka poseta istorijskom mestu Hondarribia, nekadašnjem „piratskom gnezdu“, sa srednjovekovnom tvrđavom. Vožnja do ekskluzivnog letovališta Biarritz, koje je u prošlosti privlačilo mnogobrojne slavne ličnosti i plemstvo: Kraljicu Nataliju i Dragu Mašin*, Napoleona III, Gary Coopera, Franka Sinatru.... Slobodno vreme za šetnju. Povratak u Bilbao u večernjim satima, noćenje.
5.DAN     BILBAO (FAKULTATIVNI IZLET „LA RIOJA – SVET VINA)
Doručak. Slobodno vreme ili odlazak na fakultativni poludnevni izlet do pokrajine La Rioja Alavesa. Nekadašnji utvrđeni grad, sačuvao je Casa de la Primicia iz 14.veka i deo starih zidina, kao i slikovite ulice srednjovekovne četvrti okružene kućama iz 16, 17. I 18.veka. Poseta vinskom podrumu. Povratak u Bilbao. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Predlažemo posetu muzeju Guggenheim izgrađenog od stakla i titana, na preko 3ha površine koja se širi prema reci, 16m ispod nivoa ostatka grada. Spolja je nekoliko fantastičnih instalacija savremenih umetnika, a unutra je veličanstveni atrijum sa krovnim prozorom u obliku cveta. Reč je o ključnom delu vizije arhitekte Gehryja, okruženom sa 19 galerija na tri nivoa. Noćenje.
6.DAN    BILBAO – BEOGRAD
Rani doručak. Napuštanje hotelskih soba. Transfer do aerodroma Let za Beograd sa presedanjem. Dolazak u Beograd u toku dana.

CENA ARANŽMANA: 565€
Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Societe banke
Plativo u do 8 rata /oktobar-maj/ čekovima građana
PROMOTIVNA CENA 530€ do 10.12.2017. (ograničen broj mesta)

Aranžman obuhvata:
- avionski prevoz Beograd-Bilbao-Beograd sa presedanjem
- Transfer  aerodrom-hotel-aerodrom
- 5 noćenja sa doručkom („kontinentalni“) u hotelu 3* po lokalnoj kategorizaciji)
- Razgledanja sa vodičem prema programu
- Troškove organizacije i vođstvo puta

Aranžman ne obuhvata:
-aerodromske takse cca 175€ (podložne promeni)
- Doplatu za 1/1 sobu 150€ (na upit)
- Međunarodno zdravstveno osiguranje
- Fakultativni izlet Svet vina: (za realizaciju minimum 15 putnika) – 80€ (u cenu uključene ulaznice sa degustacijom vina)
- ulaznice za kulturno istorijske spomenike, muzeje i galerije
 - Individualne troškove putnika

 

* Po razvodu kralja Milana sa kraljicom Natalijom Obrenović 1888. godine, kraljica je kupila dvorac "Sašino" u banjskom lečilištu Bijaric u Francuskoj, koji je dobio ime po njenom jedinom sinu Aleksandru Obrenoviću. Kraljica Natalija je na put pozvala i Dragu Mašin, da joj bude pratnja i dvorska gospođica. Putovale su zajedno vozom u Rusiju u posetu carskoj porodici Romanov i najzad stigle u banjsko lečilište na Atlantiku. U Bijaricu je Draga odlazila sa Natalijom na svečanosti, na prijeme i starala se za njenu garderobu, šminku i kozmetiku. Mladi kralj Aleksandar je stigao u martu 1895. godine u Bijaric. Za to vreme, Draga se starala o uređenju i održavanju kupališne plaže. Ljubav Drage i Aleksandra se rodila baš na tom mestu, kada je po navodima hroničara, Draga spasila budućeg kralja da se ne udavi. U Bijaricu su počeli da se dopisuju, da se viđaju i izlaze zajedno. Kraljica Natalija je želela svog sina da spremi za moguću ženidbu sa nekom princezom visokog ranga. Ali, između Drage i Aleksandra se rodila istinska ljubav, mnogo jača nego što su to Natalija i Milan mislili. Aleksandar je zamolio Nataliju da ga ostavi samog sa Dragom i da se vrati u Beograd, što je kraljica Natalija i učinila…

***

Smešten na obalama reke Nervion, Bilbao je nekada bio industrijski grad. Velika poplava zadesila ga je 1983. godine, kada su se pod vodom našle brojne srednjovekovne građevine u staroj gradskoj četvrti Kasko Vijeho. 
Ovu oblast danas skoro u potpunosti krase moderne građevine. Jedna od najistaknutijih je Gugenhajmov muzej arhitekte Frenka Gerija, koji je sagrađen 1997. godine.  Norman Foster dizajnirao je futurističku metro-stanicu koju karakterišu ulazi u vidu staklenih tunela koji izviru iz pločnika. Poslednje najveće ime je Zaha Hadid, koja je projektovala veštačko poluostrvo Zorozaur, poslovnu oblast s mestima za rekreaciju. 
Ljubitelje umetnosti obradovaće poseta Baskijskom muzeju i Muzeju lepih umetnosti s postavkama čuvenih slikara El Greka, Van Dajka i Goje. U gradu se nalazi i muzej Taurino u kome je predstavljena istorija borbe s bikovima. Ljubitelji fudbala koji odluče da posete ovaj grad trebalo bi da znaju da čuveni stadion San Memes, sagrađen 1913. godine, s kapacitetom od 40 000 gledalaca, predstavlja najstariji fudbalski stadion u zemlji. 
Na južnom delu Starog grada nalazi se Merkado de la ribera, najveća maloprodajna pijaca u Evropi, osnovana 1929. godine, a obnovljena 2013. god
Nedaleko od Bilbaoa nalazi se i gradić Gernika, čije je ratne užase zabeležio čuveni slikar Pablo Pikaso, a koji je danas prepun turističkih atrakcija. 

Rok za prijavu: 10.02.2018. ili do popune mesta.
Program je rađen na bazi od minimum 20 putnika, u slučaju manjeg broja prijavljenih, ne manjeg od 15, doplata je 50€.

PRILIKOM UPLATE REZERVACIJE PUTNICI SU U OBAVEZI DA DOSTAVE KOPIJU PRVE STRANE VAŽEĆEG PASOŠA. U SUPROTNOM, AGENCIJA NE SNOSI ODGOVORNOST AKO SE AVIO-KARTE ODŠAMPAJU SA POGREŠNIM IMENIMA, DOK PUTNICI SNOSE TROŠKOVE ŠTAMPANJA NOVIH KARATA.
.