NEW YORK - NJUJORK
New York, New York
„Start spreading the news, I'm leaving today.
I want to be a part of it, New York, New York.
These vagabond shoes, are longing to stray
Right through the very heart of it, New York, New York”.
Frank Sinatra
6 dana / 4 noćenja – avionom

Polazak: 15.03.2018
Povratak: 20.03.2018

1.DAN Beograd – New York
Sastanak grupe na aerodromu ’’Nikola Tesla’’ dva sata pre poletanja aviona. Let za New York u 07:30h Predviđeno sletanje na aerodrom JFK u 12:30h. Transfer i smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.
2.DAN New York
Odlazak u prepodnevnim časovima sa vodičem na razgledanje grada: Times Square, Broadway, Empire State Building, Manhattan, St.Patrick katedrala, Wall Street... Slobodno popodne. Preporučujemo šetnju čuvenim njujorškim kvartovima kao što su Soho, Little Italy, Tribeca i obilazak jednog od najčuvenijih parkova na svetu - Central Park. Noćenje.
3.DAN New York (Vašington)
Slobodan dan ili fakultativni celodnevni izlet: „Washington DC”. Jutarnji polazak autobusom. Dolazak u Vašington, glavni grad SAD. Obilazak: Bela Kuća, Kapitol, Linkon memorijalni centar, memorijalni centar posvećen Vijetnamskom ratu, Spomenik Vašingtonu, Džordžtaun Univerzitet, Katedrala, Memorijal Tomasa Džefersona,..... Vašington, (engl. Washington, D.C.) je glavni grad Sjedinjenih Americkih Država. Dobio je ime po Džordžu Vašingtonu, vrhovnom zapovedniku američke vojske u Američkoj revoluciji i prvom predsedniku SAD. U Vašingtonu su sedišta sve tri grane američke savezne vlade (izvršne, zakonodavne i sudske), kao i sedišta većine saveznih službi. Vašington je i sedište Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Organizacije americkih država, kao i mnogih drugih međunarodnih i nacionalnih ustanova.. slobodno vreme. Povratak za Njujork. Noćenje
4.DAN   New York
Mogućnost fakultativnog obilaska brodom Ostrva slobode (Liberty island) i čuvenog spomenika Kip slobode, u američkom narodu često poznata i kao ,,Sloboda osvetljava svet’’. Sam spomenik predstavlja poklon od Francuske i unutrašnju konstrukciju je izradio čuveni inženjer Gistav Ajfel (projektant Ajfelove kule). U popodnevnim satima preporučujemo odlazak do muzeja Metropoliten (engl. Metropolitan Museum of Art),  muzej umetnosti u Njujorku, osnovan 1872. godine. U ovom muzeju se čuva i izlaže jedna od najznačajnijih svetskih kolekcija likovne umetnosti od braće Van Eyck do savremenih slikarskih ostvarenja (slikarstvo, vajarstvo, primenjena umetnost). Eksponati potiču iz celog sveta. Najznačajniji su umetnički predmeti iz Evrope, Mediterana i SAD. Dva miliona eksponata je podeljeno u 19 odeljenja. Ovaj muzej godišnje poseti 5,2 miliona ljudi. Preporučujemo obilazak jednog od simbola grada – Empire State Building-a. Nakon toga, možete posetiti neki od muzeja, Gugenheim muzeja ili Muzeja moderne umetnosti. U večernjim časovima, preporučujemo odlazak u neki od čuvenih brodvejskih pozorišta ili obilazak živopisne boemske četvrti Greenwich Village koja je još poznata kao raj za umetnike. Povratak u hotel. Noćenje.
5-6.DAN   New York – Beograd
Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Transfer do aerodroma Let za Beograd u 15:40h. Sletanje na aerodrom Nikola Tesla u 05:20h.

 

CENA ARANŽMANA:
815€     hotel 2* Hotel Pennsylvania, Park Savoy ili sličan

PROMOTIVNA CENA 785€ do 31.10.2017. (ograničen broj mesta)
u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Societe banke
Plativo u 6 rata /oktobar-mart/ čekovima građana

 

PRILIKOM UPLATE REZERVACIJE PUTNICI SU U OBAVEZI DA DOSTAVE KOPIJU PRVE STRANE VAŽEĆEG PASOŠA. U SUPROTNOM, AGENCIJA NE SNOSI ODGOVORNOST AKO SE AVIO-KARTE ODŠTAMPAJU SA POGREŠNIM IMENIMA, DOK PUTNICI SNOSE TROŠKOVE ŠTAMPANJA NOVIH KARATA.

Cena aranžman obuhvata:
- avionski prevoz Beograd-New York-Beograd
- transferi aerodrom-hotel-aerodrom
- 4 noćenja u izabranom hotelu ili nekom sličnom iste kategorije
- razgledanje New York-a sa vodičem
- troškove organizacije putovanja i pratioca grupe

Cena aranžman ne obuhvata:
- aerodromsku taksu cca.  290€ (podložna promeni)
- doplatu za 1/1 sobu (na upit)
- gradska komunalna i boravišna taksa u Njujorku (12$ po osobi i danu)
- međunarodno zdravstveno osiguranje
- troškove pribavljanja i taksu za vizu 160$ (putnici sami obezbeđuju vize)
Fakultativno (minimum 15 osoba):
- obilazak Ostrva slobode - 60$
- celodnevni izlet za Vašington – 240$
- ulaznice za kulturno-istorijske znamenitosti
- individualne troškove putnika i obavezne napojnice (cca 10$)

 

 

VAŽNO - VIZNE INFORMACIJE:

Građanima Srbije je potrebna ulazna viza za SAD
Putnici su dužni da sami izvade vizu. Sve potebne informacije na sajtu
http://serbian.serbia.usembassy.gov/sr/how-to-apply2.html

Napomena: CENA JE ISTAKNUTA U EVRIMA I RAĐENA JE PREMA ODNOSU 1 USD = 0.85 EUR. UKOLIKO DOĐE DO PROMENE KURSA DOLARA PREMA EVRU, AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE CENE ARANŽMANA ZA ODGOVARAJUĆI IZNOS.
Rok za prijavu 15.01.2018. ili do popune mesta
Program je rađen na bazi 15 osoba, u slučaju manjeg broja putnika može doći do izmena u turističkom delu programa.

Organizator zadržava pravo da u slučaju izmene cene prevoza, deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenjih putnika i slično izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije 5 dana pre polaska na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su u Opštim uslovima putovanja agencije organizatora, koji su u skladu sa Zakonom o turizmu.

Njujork (zvanično ime Njujork Siti; engl. New York City) grad je sa najviše stanovnika u Sjedinjenim Američkim Državama, i u centru je međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture. Prvobitno se zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Englezi su mu dali ime Njujork (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka. Njujork je jedan od najvećih gradova sveta, i sedište je velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija i berzi. Grad je i sedište svih međunarodnih ambasada pri Ujedinjenim nacijama, čije se sedište takođe nalazi u Njujorku. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 8.175.133 stanovnika, na 800 km². Njujork je najgušće naseljeni među većim gradovima u SAD. Blizu 800 jezika je u upotrebi, što ga svrstava na prvo mesto među gradovima sveta po jezičkoj raznovrsnosti. Prema procenama iz 2012. godine na širem gradskom području živi približno 19,8 miliona stanovnika.
Današnji simboli Njujorka su: Vol strit, Kip slobode (poklon Francuske, podignut je 1886), Bruklinski most (koji spada u najveće i najduže mostove sveta i spaja Menhetn i Bruklin), Empajer stejt bilding, Krajsler zgrada itd. Tu je bio i Svetski trgovinski centar, koji je srušen 11. septembra 2001. u terorističkom napadu. Poznata mesta su i Peta avenija, Tajms skver, Sentral park, Metropoliten muzej i Brodvej, bulevar koji se proteže od juga do severa Menhetna, a u čijem centralnom delu (Midtown) se nalaze mnoga pozorišta.
Grad Njujork se nalazi u državi Njujork. Uže gradsko jezgro se sastoji iz pet gradskih opština: Bruklin, Bronks, Menhetn, Kvins, i Staten Ajland — od kojih bi svaka bila velegrad da se ne nalazi u Njujorku. One su se ujedinile u jedan grad 1898. godine.
U gradu se nalaze brojni univerziteti i koledži, među kojima su najpoznatiji: Univerzitet Kolumbija, Njujorški univerzitet, Rokfelerov univerzitet, koji se nalaze među prvih 35 u svetu.
Kada je Njujork preuzet od Holanđana, promenjen mu je prvobitni naziv, Novi Amsterdam, u Njujork, po engleskom vojvodi od Jorka i Olbenija (koji je bio brat engleskog kralja Čarlsa II), 1664. Njujork je bio engleska kolonija, dok nije stekao nezavisnost, 4. jula 1776.
Njujork se nalazi na severoistoku Sjedinjenih Država, na jugoistoku savezne države Njujork i to otprilike na pola puta između Vašingtona i Bostona. Položaj na ušću reke Hadson značajno je doprineo da grad postane značajna trgovačka luka. Veći deo Njujorka je izgrađen na tri ostrva: na Menhetnu, Stejten Ajlandu i Long Ajlandu, što je uticalo na to da je grad danas ima veliku gustinu naseljenosti.
Reka Hadson protiče kroz istoimenu dolinu i uliva se u Njujorški zaliv, a takođe ona ga razdvaja od Nju Džerzija.
Njujork se sastoji od pet gradskih opština. Svaka opština pripada odgovarajućem okrugu države Njujork kao na slici ispod. U samim opštinama postoje na stotine gradskih četvrti i mnoge od njih poseduju značajnu istoriju. Ako bi opštine Bruklin, Kvins, Menhetn i Bronks bile nezavisni gradovi, svaka od njih bi mogla biti među deset najmnogoljudnijih gradova u Sjedinjenim Državama.
Menhetn (Okrug Njujork; procena (2009. godine) broj stanovnika: 1.629.054) je najgušće naseljena gradska opština i mesto gde se nalazi većina gradskih oblakodera, kao i čuveni Sentral park. Opština je finansijski centar grada i tu su sedišta mnogih velikih korporacija, Ujedinjenih nacija, brojnih važnih univerziteta, kao i mnoge kulturne atrakcije. Može se reći da je Menhetn podeljen na Gornji, Srednji i Donji. Sentral park deli Gornji Menhetn na Gornju istočnu stranu i Donju istočnu stranu a deo prema Bronksu naziva se Harlem.
Bronks (Okrug Bronks; broj stanovnika: 1.397.287) je najsevernija njujorška opština, mesto gde se nalazi stadion Jenkija. Ovde se nalazi i Koop siti. Osim male četvrti na Menhetnu poznate pod nazivom Marbl Hil, Bronks je jedini deo grada Njujorka koji je se nalazi na kopnu Sjedinjenih Američkih Država. Ovde je i najveći zoološki vrt u SAD koji se prostire na 265 hektara (1,07km²) i u kome se nalazi 6.000 životinja. Bronks je mesto gde je nastala rep i Hip hop kultura.

Bruklin (Okrug Kings; broj stanovnika: 2.567.098) se nalazi na na zapadnom rtu Long Ajlanda i predstavlja najmnogoljudniju opštinu Njujorka. Bio je nezavisan grad do 1898. godine. Bruklin je poznat po svojoj kulturnoj, socijalnoj i etničkoj raznolikosti, nezavisnoj umetničkoj sceni, četvrtima i prepoznatljivom arhitektonskom nasleđu. Ovo je takođe i jedina opština van Menhetna koja ima svoj centar. Opština ima dugu obalu i Koni Ajland koji je osnovana 1870-ih kao jedno od prvih mesta za zabavu u zemlji.
Kvins (Okrug Kvins; broj stanovnika: 2.306.712) je najveća opština Njujorka po površini i predstavlja okrug SAD koji je etnički najraznovrsniji. Predviđa se da bi Kvins mogao da prestigne Bruklin po broju stanovnika i tako postane najmnogoljudnija gradska opština. Istorijski gledano, Kvins je nastao spajanjem malih gradova i sela koje su osnovali holandski doseljenici a danas je to stambeni deo Njujorka gde živi srednja klasa. Ovo je jedini veći okrug u SAD, gde je prosečan prihod među afroamerikancima, oko 52.000 $ godišnje, veći nego među belcima. Ovde se nalazi Siti fild, dom Njujork metsa, kao i teren na kome se održava Ju es open. Pored toga, ovde su i dva od tri glavna njujorška aerodroma: La Gvardia i Aerodrom Džon F. Kenedi (treći je aerodrom se nalazi u Nju Džerziju).

Stejten Ajland (Okrug Ričmond; broj stanovnika: 491.730) od svih pet njujorških opština najviše podseća na prigradsku. Stejten Ajland je povezan sa Bruklinom preko Verrazano-Narrows mosta, a na Menhetn se putuje trajektom. Ovaj trajekt pod nazivom Trajekt Stejten Ajlanda je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Njujorku, jer pruža dobar pogled na Kip slobode, ostrvo Elis i donji Menhetn.

Turizam je jedna od najvažnijih industrijskih grana u Njujorku sa više od 40 miliona domaćih i stranih turista koji posete grad svake godine (ovaj statistički podatak važi za prethodnih pet godina). Glavne turističke atrakcije su Empajer stejt bilding, Kip slobode, Ostrvo Elis; Brodvejska pozorišta, muzeji kao što je Metropoliten, zelene površine kao što su Sentral park i Vašington Skver park, Rokfeler centar, Tajms skver, luksuzni šoping centri duž Pete i Medison avenije i događajima kao što su parada za Noć veštica u Grinvič Vilidžu, Mejsi parada za Dan zahvalnosti i parada na dan Svetog Patrika. Tu su još i sezonske aktivnosti poput klizanja u Sentral parku, zimi na Trajbeka filmskom festivalu, kao i niz besplatnih predstava. Pored glavnih turističkih područja, posetioce privlače još i zoološki vrt u Bronksu, Koni Ajland i Njujorška botanička bašta.