СРБИЈА С’ ЉУБАВЉУ

15 дана – 14 ноћења

1. дан Београд 04.10.
Скуп гостију у хотел „Мажестик" у 19 часова. Аперитив добродошлице. Заједничка вечера уз дружење са песником Добрицом Ерић. Ноћење.
2. дан Београд 05.10.
Доручак. Разгледање Београда : Храм светог Саве, Теразије, Трг Републике,Народни музеј, Студентски трг, Београдска тврђава-Калемегдан, Саборна црква, Етнографски музеј,Скупштина града Београда, Кнеза Милоша, Булевар мира, Меморијални центар Јосип Броз Тито, Бели двор... Наставак разгледања у Земуну. Оно што Земун заиста издваја јесте његова традиција: утврђење на Гардошу које се помиње још у 9. веку, Храм светог оца Николаја- најстарија православна црква у Београду. Ручак. Повратак у хотел. Слободно поподне. Увече одлазак у Скадарлију на вечеру -боемска четврт у најужем центру Београда. Скадарлија, калдрмом поплочана улица која датира с' почетка 19. века, била је позната као омиљено састајалиште познатих београдских боема, песника,сликара, глумаца из оближњег позоришта, као и многих љубитеља "добре капљице", дружења и живе речи са пријатељима. Кроз све ове године напретка и модернизације града и друштва Скадарлија је успела да сачува дух старих времена и баш због тога је постала омиљена Београђанима и многобројним туристима. Ноћење.
3. дан Београд - Крушедол –Сремски Карловци – Нови Сад – Београд 06.10.
Доручак. Полазак за манастир Крушедол - задужбина породице Бранковић, последњих српских депоста у Срему. Саграђен је између 1509. и 1514. године. Манастир Крушедол се сматра једним од најзначајнијих српских манастира, нарочито због његове улоге после великих сеоба Срба кад је постао средиште духвног живота и очувања српског и православног идентитета с обе стране Саве и Дунава. Наставак путовања до Сремских Карловаца. Обилазак града: Саборна црква, Патријаршијски двор, Карловачка гимназија... Обилазак и ручак на неком од салаша по којима је овај део Србије изузетно познат. Наставак путовања за Нови Сад.Панорамско разгледање Новог Сада: Петроварадинска тврђава, Српско Народно Позориште, Трг Слободе... Повратак у Београд у вечерњим сатима. Слободно вече. Ноћење.
4. дан Београд – Орашац - Топола – Манастир Покајница – Београд 07.10.
Доручак. Полазак за Орашац - село надомак Аранђеловца је место договора о подизању Првог српског устанка и проглашења Карађорђа Петровића врховним вождом, на Сретење, 15. фебруара 1804. године. У знак сећања на овај велики догађај подигнута је у Орашцу црква Вазнесења Господњег, Спомен школа и спомен чесма у Марићевића јарузи, музеј и скулптура Карађорђа и тако формиран споменички комплекс. Наставак путовања до Тополе. Обилазак старог града у Тополи и Маузолеја српске краљевске породице на Опленцу. У наставку путовања обилазак манастира Покајница, који је подигнут 1818. године. Цркву је уз новчану помоћ Милоша Обреновића и прекљињање Књегиње Љубице подигао кнез смедеревске нахије Вујица Вуличевић у знак покајања због убиства свог кума Вожда Карађорђа. Наставак путовања. Ручак у Етно ресторануМоравски конаци. Повратак за Београд у вечерњим сатима. Слободно вече. Ноћење.
5. дан Београд – Смедерево – Виминацијум – Голубац - Лепенски вир – Доњи Милановац 08.10.
Доручак. Полазак за Смедерево. Обилазак Смедеревске тврђаве: подигао ју је српски деспот Ђурађ Бранковић 1430.године, на ушћу реке Језаве у Дунав, као своју престоницу.Током своје дуге и бурне прошлости, неколико пута зидана и рушена, грађена и разграђивана, освајана и ослобађана, носи траг времена као свој белег на зидним платнима и кулама, сведочећи нам о непредвидивости историје. Њени бедеми су симбол пожртвовања неимара, градитељске умешности и уметничке лепоте. Наставак путовања за Виминацијум - археолошко налазиште у близини Старог Костолца. Римски војни логор и град настао је у 1. и трајао до почетка 7.века. Био је један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву, а извесно време и главни град римске провинције Горње Мезије која је обухватала највећи део Србије, северну Македонију и део северозападне Бугарске. Пауза за ручак. Обилазак Голубачке тврђаве- средњовековна тврђава из 14.века, споменик културе од изузетног значаја. Смештена је на високим литицама, на месту на ком се река сужава, на самом улазу у Ђердапску клисуру. Наставак путовања за Лепенски Вир, једно од највећих И најзначајнијих мезолитских И неолитских археолошких налазишта. Смештај у хотел у Доњем Милановцу. Вечера. Ноћење.
6. дан Доњи Милановац – Неготин – Рајачке пивнице – Фелиx Ромулијана – Зајечар 09.10.
Доручак. Полазак за Рајачке пивнице преко Неготина.Краћи обилазак Неготина: Родна кућа Стевана Мокрањца која садржи поставку која је урађена у амбијенталном стилу старе градске куће с краја 19. века, Музеј Хајдук Вељка је смештен у објекту који плени својом стилском лепотом, кући оберкнеза неготинског из половине 19. века - конаку кнеза Тодорчета... Наставак пута у Рајачке пивнице. Ручак у специфичном амбијенту винског села Рајачке пивнице, изграђеног од камена пешчара средином 19.века. Наставак путовања за Зајечар – Феликс Ромулијана. Обилазак археолошког локалитета Феликс Ромулијана : царска палата римског императора Гаја Валерија Галерија Максимијана, подигнута у 3. и 4. веку наше ере. Царска палата је најочуванији пример Римске дворске архитектуре, а град су чинили: царска палата, мали храм, велики храм, терме, хореум. Феликс Ромулијана је 2007. године уврштена у Листу светске културне. Смештај у хотел у Зајечару. Вечера. Ноћење.
7. дан Зајечар - Манастир Раваница - манастир Манасија - Крагујевац 10.10.
Доручак. Полазак ка манастиру Раваница – задужбина кнеза Лазара. Црква је посвећена Вазнесењу Господњем и ограђена је чврстим одбрамбеним зидом са седам кула. Раваница је саграђена између 1375. и 1377. године, а фреске су осликане неколико година пред Косовску битку. У Раваници се данас налазе мошти кнеза Лазара. Наставак путовања до манастира Манасија. Обилазак једног од најзначајних српских манастира, 14. века, задужбину деспота Стефана Лазаревића. Манастир је познат по фрескама,од којих је најпознатија фреска Светих ратника. Ручак у манастиру. Наставак путовања за Крагујевац. Обилазак спомен парка Шумарице - посвећен је стрељаним грађанима Крагујевца од стране Вермахта 21.октобра 1941. године Крагујевац. Око 7000 његових становника, међу којима око 300 ученика и петнаесторо деце од 8-12 година је стрељано у Шумарицама. Смештај у хотел. Вечера. Ноћење.
8. дан Крагујевац – Крушевац – Ниш 11.10.
Доручак. Наставак путовања за Ниш преко Крушевца. Обилазак цркве Лазарице у Крушевцу коју називају бисером моравске архитектуре. Саградио ју је кнез Лазар између 1375-1376.године. Наставак путовања за Ниш. Смештај у хотел. Ручак. Краћи одмор. Поподне обилазак Римска Медијана (лат. Меdiana) данас археолошки парк у источном делу Ниша, у време владавине цара Константина Великог, римско насеље или комплекс летњих резиденција типа урбаних вила. Насеље је настало на самом крају 3. или почетком 4. века. Обилазак Ћеле-куле - споменика из Првог српског устанка који је у знак одмазде тадашња Турска власт у Србији изградила од лобања погинулих српских ратника у бици на Чегру. Повратак у хотел. Вечера. Ноћење.
9. дан Ниш – Газиместан - Грачаница – Високи Дечани – Пећка Патријаршија 12.10.
Доручак. Полазак за Газиместан, где је вођена Косовска битка на Видовдан 1389. године. На узвисини је Споменик косовским јунацима, док је километар према селу Лазареву Муратово турбе. Наставак путовања за манастир Грачаница, један од најстаријих споменика српске културе. Саградио ју је краљ Милутин 1321.године. Грачаница је од 2004.године на листи УНЕСКО светске културне баштине. Наставак путовања до Високих Дечана - задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. УНЕСKО је прогласио манастир Дечани за место светске културне баштине 2004, наводећи да су његове фреске једно од највреднијих примера тзв. ренесансе Палеолога у византијском сликарству. Ручак у Манастиру Дечани. Манастир Пећка патријаршија је скуп цркава на домаку Пећи, а на улазу у Руговску клисуру. Пећка патријаршија је један од најзначајнијих споменика српске прошлости. У њој се вековима налазило седиште српских архиепископа и патријараха.Од 2006.године, овај манастир је на листи УНЕСКО светске културне баштине. Вечера и ноћење у манастирским конацима.
10. дан Ђурђеви Ступови – Нови Пазар – Студеница 13.10.
Доручак. Полазак ка манастиру Ђурђеви ступови. Обилазак манастира. Посвећен је светом Ђорђу који се налази на брду изнад Новог Пазара, уСтаром Расу. Ђурђеви ступови су један од најстаријих српских манастира. Манастир је подигао велики жупан Стефан Немања у првим годинама после ступања на престо великог жупана (изградња је завршена 1171. године), а црква је осликана око 1175. године. Манастир је уврштен у светску културну баштину и под заштитом је УНЕСKО-а. Ручак у Новом Пазару. Наставак путовања до манастира Студеница – један од најзначајнијих, највећих И најбогатијиг манастира Српске православне цркве, а основао га је Стефан Немања 1190. године. Манастир је познат по својој колекцији фресака из 13. и 14. века. УНЕСКО је 1986. уврстио Студеницу у листу Светске баштине. Вечера И ноћење у манастирском конаку.
11. дан Студеница - Жича –Врњачка бања–Љубостиња 14.10.
Доручак. Полазак за манастир Жичу. Обилазак српског средњевековног манастира из прве половине 13.века. Подигао ју је први краљ Србије, Стефан Немањић. У Жичи је по историји крунисано 7 српских краљева. За свако крунисање су пробијана нова врата, кроз која је пролазио само крунисани владар. Та врата су одмах затим зазиђивана, али је у народу остао популарни назив Седмоврата Жича. Наставак путовања за Врњачку бању. Смештај у хотел. Ручак. Краћи одмор. Поподне одлазак до манастира Љубостиња- задужбина је кнегиње Милице. Посвећен је Успењу пресвете Богородице. Манастир је грађен од 1388. до 1405. године. У Љубостињи су сахрањене кнегиња Милица, жене кнеза Лазара и монахиња Јефимија, које су се после Косовске битке овде замонашиле са бројним удовицама српских властелина изгинулих у бојевима на Марици и Косову пољу. Повратак у Врњачку бању. Вечера. Ноћење.
12. дан Врњачка бања – Златибор 15.10.
Доручак. Слободно преподне. Ручак. Полазак за Златибор преко Овчарско-кабларске клисуре са обиласком неког од манастира. Долазак на Златибор у касним вечерњим сатима. Смештај у хотел. Вечера. Ноћење.
13. дан Сирогојно – Мећавник 16.10.
Доручак. Одлазак у Сирогојно- село/музеј на отвореном у којем се приказује архитектура, уређење, привређивање и живот у брдско планинским пределима на Златибору. Наставак путовања на Шарган - Мокра гора,парк природе. Обилазак чувене пруге „Шарганска осмица" као и Дрвенграда на Мећавнику - саграђен по идеји чувеног филмског режисера Емира Кустурице. Ручак у Дрвенграду у ресторану националне кухиње. Повратак у хотел. Вечера. Ноћење.
14. дан Златибор – Равна Гора - Мачков камен - Манастир Троноша - Тршић – Ваљево 17.10.
Доручак. Обилазак споменика Дражи Михаиловићу на Равној гори. Полазак за Мачков камен -поприште битке српске и аустроугарске војске у Првом светском рату. Простор на коме је 1929. године подигнута Спомен Костурница. Наставак путовања до Тршића уз обилазак манастира Троноша, настао у 13.веку. Ручак. Наставак путовања за Тршић, родно место Вука Караџића. У селу се налази етнографски парк са спомен-кућом. Наставак путовања за Ваљево. Смештај у хотел. Краћи одмор. Одлазак у Тешњар у центру Ваљева- стара, чаршија формирана још у турска времена и протеже се дуж десне обале Колубаре. Шетајући Тешњарем, пролазећи поред ниских бондручких грађевина, може се осетити дух оријенталне тржнице и пазарити у некој од радионица старих занатлија: воскара, сарача, грнчара, ткача, казанџија... Вечера у националном ресторану. Ноћење.
15. дан Ваљево – Београд 18.10.
Доручак. Полазак за Београд. Испраћај гостију.


ЦЕНА АРАНЖМАНА:- нa 40 pax 990€
- нa 30 pax 1140€
- нa 20 pax 1240€

Аранжман обухвата:
- превоз аутобусом турсистичке класе (ТВ,клима)
-смештај и исхрана према програму у хотелима са 3* и 4*
-обилазак градова према програму у пратњи стручног водича (на енглеском и српском језику)
- улазнице за културно-историјске споменике
-трошкове организације и вођства пута

Аранжман не обухвата:
-доплата за 1/1 собу 280€
- Индивидуалне трошкове путника