ALBANIJA
SARANDA
LETOVANJE & KRUŽNA TURA

TIRANA - BUTRINT - ĐIROKASTRA - ARDENICA - DRAČ - KRUJA - SKADAR

11 dana - autobusom

Polazak:    U PRIPREMI 2018
Povratak:   
NOVI SAD 18:30h kod Lokomotive (ukoliko ima 10  putnika)
BEOGRAD 20:00h kod Hrama Svetog Save (Skerlićeva ulica pored biblioteke)

 
1-2.DAN   Beograd - Tirana - Saranda
Noćna vožnja sa usputnim pauzama po potrebi. Tiranu u ranim jutarnjim časovima. Kratak odmor i obilazak grada: Saborna Crkva, Katolička katedrala, Etem begova džamija, Nacionalno-istoriski muzej, Skenderbegov trg... Nastavak putovanja i dolazak u Sarandu u popodnevnim časovima. Saranda je poznato letovalište na jugu Albanije, pretežno naseljeno stanovništvom grčkog porekla. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme predviđeno za odmor i kupanje. Noćenje.
3-8.DAN   Saranda
Doručak. Vreme predviđeno za kupanje, šetnju, razgledanje... U slobodnom vremenu fakultativni poludnevni izleti za Butrint i Đirokastru koji su uvršteni na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Noćenje.
9.DAN    Saranda - Ardenica - Drač
Doručak. Napuštanje hotela. Odlazak za Ardenicu i obilazak istoimenog pravoslavnog manastira iz X veka. Nastavak putovanja za Drač. Dolazak u Drač i obilazak grada osnovanog davne 627. godine p.n.e. Poseta Antičkom amfiteatru iz II veka n.e., obilazak starog dela grada... Smeštaj u hotel. Slobodno veče. Noćenje.
10.DAN    Drač - Kruja - Skadar
Rani doručak. Napuštanje hotela i odlazak za Kruju, rodno mesto jednog od najčuvenijih albanskih junaka Skender bega. Kruja je jedan od najlepših gradova Albanije. Poseta Skenderbegovoj tvrđavi (iz 6. veka) u okviru koje se nalazi i muzej. Poseta i karakterističnog starog bazara gde se mogu naći ručno rađeni ćilimi, proizvodi od alabastera i mnoge druge rukotvorine.. Nastavak putovanja za Skadar. Po dolasku panoramski obilazak grada, Tvrđave Rozafe (Skadra na Bojani) u okviru koje se nalazi i mali muzej. Sa ogromne i dobro očuvane tvrđave pruža se predivan pogled na grad i na jezero. U večernjim časovima polazak za Srbiju. Noćna vožnja sa usputnim pauzama prema potrebi.
11.DAN    Srbija
Dolazak u Beograd / Novi Sad u jutarnjim časovima.
 

CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 225€
u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu poslovne banke
 
Rok za prijavu: do popune mesta.

Aranžman obuhvata:
- Autobuski prevoz modernim turisičkim autobusima
- 7 noćenja sa doručkom (švedski sto) u hotelu ili apartmanima 3* u Sarandi
- 1 noćenje sa doručkom (švedski sto) u hotelu 3* u Draču
- Razgledanje gradova prema programu
- Troškove organizacije i vođstvo puta

Aranžman ne obuhvata:
-Doplatu za 1/1 sobu 95€ (na upit)
-Međunarodno zdravstveno osiguranje
-Fakultativni izleti  (min. 20 putnika) :
*Butrint 15€ -sa ulaznicom (www.butrint.org)
*Đirokastra 15€ - sa ulaznicom  (www.gjirokastra.org)
-Ulaznice za kulturno-istorijske znamenitosti
-Individualne troškove putnika

Program je rađen na bazi od minimum 45 putnika, u slučaju manjeg broja prijavljenih, ne manjeg od 35, doplata je 20€.
Organizator zadržava pravo da u slučaju izmene cene prevoza, deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenjih putnika i slično izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije 5 dana pre polaska na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su u Opštim uslovima putovanja agencije organizatora, koji su u skladu sa Zakonom o turizmu

 

BUTRINT, drevni Buthrotum, luka iz helenističkog vremena pa do vremena Otomanskog carstva, uvrštena je u UNESCO-vu Svetsku baštinu. Grad se nalazi na jednom malom poluostrvu na slanom jezeru u jugo-zapadnoj Albaniji, u Krfskom moreuzu, i okružen je živopisnom lagunom. To je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Jadranskom moru. Posle više godina arheoloških iskopavanja i velikih investicija, sam lokalitet i njegov muzej čine ga izuzetno atraktivnim mestom za posetu. Ovo arheološko nalazište je pravi konzervatorijumu velikih spomenika u ruševinama iz svakog perioda razvoja grada. Utvrđenja nose svedočanstvo različitih faza izgradnje iz vremena grčke kolonije do srednjeg veka . Najinteresantniji antički grčki spomenik je pozorište koje je prilično dobro očuvano. Glavna ruševina iz paleo - hrišćanske ere je krstionica, izgrađena unutar rimskih javnih kupatila, sa predivnim mozaikom. Paleo - hrišćanska bazilika je obnovljena u 9. veku, a ruševine su vrlo dobro očuvane.

ĐIROKASTRA, magičan grad sa burnom prošlošću, uvršten u UNESCO-vu Svetsku baštinu, upisan je kao jedan od retkih primera arhitektonskog karaktera koji je tipičan za Otomanski period. Smešten u južnoj Albaniji, grad leži na strmoj strani doline sa pogledom na istorijski pejzaž i uokviren snegom pokrivenim planinama. Ovaj "grad hiljadu koraka" obuhvata stotine kuća u obliku kule u otomanskom stilu sa karakterističnim kamenim krovovima, drvenim balkonima i belim kamenim zidovima. Grad je inspirisao mnoge pesnike, pisce i umetnike. Poznat po mnogima kao grad od kamena , Đirokastra serazvila kao kulturni i turistički centar. Šetnja kaldrmisanim ulicama koje se strmo penju ka bazaru će vas vratiti u prošla vremena. Poseta dvorcu iz 13. veka donosi avanturističke priče srednjovekovnih vladara.

OPŠTE INFORMACIJE:
Oblast: 28.748 Km2
Populacija: 3,544 808 milliona
Državno uređenje: parlamentarna demokratija
Šef države: predsednik, bira parlament svakih 5 godina
Glavni grad: Tirana
Valuta: Lek (1 evro=140 leka)
Zvanični jezik: Albanski
Mera: Metar
Električna energija: 220 V
Internacionalni pozivni broj: ++ 355

KORISNE INFORMACIJE:
*Za ulazak i boravak do 90 dana u Albaniji nije potrebna viza.
*Posedovanje polise zdravstvenog osiguranja nije obavezno, ali se preporučuje.
*Korisni telefoni:
Policija: 129
Hitna pomoć: 127
Vatrogasci: 128
*Voda iz vodovoda nije za piće, već se koristi kao tehnička voda, a pije se flaširana voda
*Lokalna valuta je LEK i njegova vrednost je 1 evro=140 leka
*U hotelima, većim trgovinskim centrima, radnjama i sl. moguće je koristiti platne kartice naših banaka koje imaju devizno pokriće za plaćanje
*Temperatura - prognoza za septembar: jutarnja min. 14*C / najviša dnevna 32*C